• Skyen i Byen

Din første e-sigarett


E-sigaretter inneholder en brøkdel av antallet kreftfremkallende stoffer (karsinogener) vi finner i tobakk, og er mindre skadelige sammenlignet med vanlige sigaretter. De påfører også miljøet rundt en langt mindre påkjenning. De lukter ikke, og sjenerer for øvrig i liten grad - og har trolig en helsegevinst også i forhold til passiv røyking. Om røykere som forsøker å slutte, men som ikke lykkes med dette, går over til elektroniske sigaretter gir dette en helsefordel - både for den enkelte og for miljøet rundt han/henne. Helserisikoen knyttet til e-sigaretter anslås å være omtrent 5 % av det den tradisjonelle sigaretten står for.


Hvilken e-sigarett skal man velge?


Å velge sin første e-sigarett er ikke alltid like enkelt. Det finnes veldig mange forskjellige produkter på velge mellom dersom man ønsker å gå fra røyking/snusing til e-sigaretter.

Som regel så anbefales det å starte med noe som er enkelt, uten så mange innstillinger å tenke på.Innokin T18II og Innokin Coolfire z50 er de startsettene som nybegynnere foretrekker å starte med. Om du, eller noen du kjenner ønsker å ta steget mot røykeslutt, er en av disse produktene flotte å starte med.


Disse to startsettene er såkalte "Munn til lunge" produkter, det vil si at de etterligner trekk fra vanlige sigaretter. I og med at de fleste som går over til damp kommer fra sigaretter, er dette produktet en fin start for å mette appetitten på en sigarett.


Det finnes så klart flere enn disse typene å velge mellom. Her skal vi gi deg en kort innføring av de forskjellige typene e-sigaretter, og hvilke som kan passe dine behov.


Munn til lunge eller Direkte lunge, hva er egentlig forskjellen?

Munn til lunge


Med munn til lunge (MTL) damping, trekker du dampen inn i munnen først, samler den der, for å så trekke den helt ned i lungene. Røykere vil være spesielt vant til munn til lunge damping, da det er en lignende prosess som å røyke vanlige sigaretter. Dette er på grunn av måten røykere må suge inn røyken fra sigaretter og samle den i munnen før de kan puste inn røyken i lungene.


Produkter i denne gruppen er ofte mindre i størrelse, og skaper lite til moderat menge damp. Som oftest brukes de på en lavere styrke, noe som gjør at batteriet varer lenger. Noen av våre favoritter i kategorien munn til lunge: Innokin Coolfire z50 Innokin Sceptre Eleaf IStick S80


Disse er små og kompakte og passer fint i lommer eller vesker. De lades enkelt med medfølgende USB.

OBS! Munn til lunge egner seg best med juice som har blandingsforhold 50/50 VG/PG

Direkte lunge


Direkte lunge produkter er utviklet med tanke på mer smak og damp. I motsetning til munn til lunge er direkte lunge (DL) mer som å puste luft gjennom munnen - du suger dampen rett ned i lungene uten å la den ligge i munnen. Av denne grunnen kan direkte lunge damping være mer intens og tilfredsstillende enn MTL-damping.


Produkter som er laget for direkte lunge er ofte større enn MTL, og de bruker gjerne utskiftbare batterier. For nybegynnere kan ofte produkter beregnet for direkte lunge kreve litt tilvenning. Om man ønsker å utforske produkter innenfor denne kategorien kan vi anbefale å begynne med noen som ikke bruker for mye watt. Det finnes også produkter som blander sammen både munn til lunge, og redusert direkte lunge. Disse produktene gir gjerne litt mer damp enn tradisjonell munn til lunge, men ikke fult så mye som et produkt som er laget som direkte lunge. Et godt alternativ til en slik hybrid er Eleaf Pico COMPAQ Hvis du prøver direkte lunge damping, vil du oppdage at du trenger å bruke en lavere nikotin- eller nikotinfri e-væske. Dette er fordi nikotinen vil slå deg på en mer direkte måte, og en høy nikotinstyrke (eller høy PG-styrke) kan få deg til å hoste eller føle deg ubehagelig.

Noen av våre favoritter i DL kategorien:

Vaporesso Veco One Plus

Freemax Maxus m/Maxluke tank

Voopoo Drag X


OBS! Direkte lunge egner seg best med juice som har blandingsforhold 70/30 VG/PG

Om du ønsker mer hjelp til å finne din første e-sigarett, er du hjertelig velkommen i en av våre butikker.